find us on facebook

Συνάντηση 7

[Ανάγνωση του κεφαλαίου της πρώτης σειράς σε Ashiata Shiemash- γεύμα-μετά το γεύμα.]
ΕΡΩΤΩΝ: Κύριε Γκουρτζιεφ, μπορώ να κάνω μια ερώτηση;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Όντως είμαι ο κ. Gurdjieff εδώ και πολύ καιρό. Τι θες να με ρωτήσεις;
ΕΡΩΤΩΝ: Από τότε που ήρθα στην Eργασία έχω μάθει πολλά πράγματα, αλλά δεν μπορώ να βάλω κάτι σε εφαρμογή. Έχω προσπαθήσει αρκετές φορές, αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, κάποια πραγματικά αποτελέσματα που να με ικανοποιούν. Και τώρα, κατά τη διάρκεια των διακοπών, θα επιθυμούσα να δοκιμάσω κάτι κεντρικό από το οποίο θα εξαρτάται η Eργασία μου.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Περιμένεις αποτελέσματα και δεν παίρνεις κανένα μέτρο. Τι επιθυμείς; Έχεις ένα μέτρο; [Στους άλλους]: Λέει ότι Eργάζεται και δεν κάνει τίποτα.
ΕΡΩΤΩΝ: Θα ήθελα να ξέρω κάτι. Θα ήταν απαραίτητο για μένα να Eργαστώ για να έχω ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, με την ενθύμηση, τις αρνητικές καταστάσεις, τις ταυτοποιήσεις δεν παίρνω κανένα αποτέλεσμα με όλα αυτά. Προσπαθώ να κάνω όλα μαζί. Θα ήθελα να Eργαστώ μόνο σε ένα πράγμα.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Για σένα, εάν πηγαίνεις για διακοπές, αυτό είναι μια καλή ερώτηση όπως την αντιλαμβάνομαι. Λυπάμαι για ένα πράγμα. Υπάρχει μια πτυχή σου που δεν ξέρω. Ξέρω πέντε πτυχές σου και δύο δεν ξέρω. [Η κα de Salzmann μιλά στον κ. Gurdjieff στα ρωσικά.]
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Πηγαίνεις μακριά για πολύ καιρό;
ΕΡΩΤΩΝ: Τέσσερις ή πέντε εβδομάδες.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Τότε έχεις πολύ καιρό. Θα σου δώσω μια πολύ πρωτότυπη Eργασία. Πολλοί άνθρωποι εδώ μπορούν ακόμη και να μείνουν έκπληκτοι. Θα σου δώσω ένα σκοπό. Αφότου το κάνεις τότε θα μιλήσουμε. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πράγμα και αδύνατο να γίνει σε τέσσερις ή πέντε εβδομάδες. Χρειάζεται τέσσερις ή πέντε μήνες, ίσως περισσότερο. Μόνο που μπορώ να στο εξηγήσω τώρα. Είναι μια πολύ πρωτότυπη Eργασία. Είμαι βέβαιος ότι εάν την κάνεις θα πάρεις αυτό που περιμένεις. Αξίζεις, έχεις κάθε δικαίωμα για τα αποτελέσματα αυτής της Eργασίας. Μόνο που αυτό το περίπλοκο πράγμα δεν μπορεί να έρθει γρήγορα. Κατά τη διάρκεια των διακοπών κάνε την βασική εργασία για αυτό. Το «Εγώ είμαι,» που καταλαβαίνεις. Τώρα διαλογίσου στο θέμα αυτής της Eργασίας. [Μια εργασία δόθηκε.]
ΕΡΩΤΩΝ: Πόσες φορές πρέπει να γίνεται αυτό. Εννοώ πόσες φορές την ημέρα;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Όλη την ώρα εάν μπορείς. Αλλά ξεχνάς, όποτε δεν μπορείς. Καν’ το δύο ή τρεις φορές μέσα στο κάθε εικοσιτετράωρο. Όταν ξυπνάς, όταν πηγαίνεις για ύπνο και στο μέσο της ημέρας πριν από το μεσημεριανό ή το γεύμα. Όρισε τρεις περιόδους για αυτήν την εργασία. Εάν, μεταξύ των διαστημάτων, την θυμάσαι, ακόμη και αυτόματα- τότε καν’ την. Κανένας κίνδυνος σ’ αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει τα πάντα σου - πιο πολύ και από Θεό, πιο πολύ και από τον οποιοδήποτε. Μην κάνεις τίποτα άλλο. Μην μεταχειρίζεσαι κανένα, καμία δοκησισοφία, καμία αμπελοφιλοσοφία. Κάνε αυτήν την άσκηση σαν υπηρεσία, σαν υποχρέωση, σαν να επρόκειτο να βγάλεις χρήματα με το να την κάνεις. Όταν επιστρέψεις έπειτα θα σου πω πως να συνεχίσεις. Κανένας έκπληκτος;
[Μεγάλη σιωπή. ]
ΕΡΩΤΩΝ: Μπορώ να κάνω μια ερώτηση, κύριε; Υπάρχει ένα πράγμα που με έχει απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Πώς θα έπρεπε ένας άνδρας να φέρεται σε μια γυναίκα ώστε να είναι ο κύριός της και να την κάνει ευτυχισμένη; Για να είναι πραγματικά κύριος της κατάστασης;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Η ερώτησή σου είναι, τι είναι απαραίτητο να κάνεις. Καταρχήν πρέπει να είσαι άντρας μέσα σου. Ο άντρας πρέπει να είναι άντρας . Η ερώτησή σου είναι πολύ αυθεντική και χαρακτηριστική για όλους. Ένας άντρας μπορεί να απαιτήσει τα πάντα από τη σύζυγο του αλλά μπορεί μόνο να τα απαιτήσει εάν είναι, στ’ αλήθεια, άντρας. Εάν είναι ένας άντρας του μέσου φύλου, είναι αδύνατο. Αυτό, επ' ευκαιρία υπάρχει σε όλες τις γλώσσες: υπάρχουν δύο είδη πορνών: πόρνες με φούστες και πόρνες με παντελόνι. Με παντελόνι δεν είναι ούτε άντρας ούτε γυναίκα- είναι το μεσαίο φύλο. Είτε είναι η μητέρα του, η αδελφή του ή η σύζυγός του, θα ενεργήσει όπως της πουν . Η γυναίκα δεν εξαρτάται από τον εαυτό της. Εάν δεν είσαι άντρας , τότε είσαι πόρνη και προτείνεις σε εκείνη αυτό που είναι. Είσαι μισός άντρας.
[Όλοι σωπαίνουν.]
ΕΡΩΤΩΝ: Κύριε, αντιμετωπίζω μεγάλη δυσκολία, είτε εδώ είτε με όσους είναι κοντά μου, στο να εξηγώ ιδέες και συναισθήματα. Αυτό είναι μια πραγματική παράλυση. Είναι πολύ σημαντικό για μένα. Τι μπορώ να κάνω για να ελευθερωθώ από αυτό;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Είναι απαραίτητο να είσαι αμερόληπτος. Αυτό είναι για σένα μόνο. (Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να κάνουν αυτό που υποδεικνύω μόνο για ένα άτομο.) Εσύ είσαι εσύ. Επιθυμείς να Eργαστείς, θες να έχεις ένα «Εγώ,» ένα πραγματικό «Εγώ.» ο σκοπός σου είναι το «Εγώ είμαι,» ανεξάρτητο. Εγώ είμαι. Τώρα εάν δεν το έχεις ήδη φαντάζεσαι ότι το έχεις. Αυτός που έχει ένα πραγματικό «Εγώ» είναι αμερόληπτος προς όλα τα εξωτερικά πράγματα. Για όλους τους άλλους είναι αμερόληπτος. Για παράδειγμα αυτό το πρόσωπο [κοιτάζει έναν άλλο μαθητή]….είναι τρελός: αυτός είναι τρελός. Η φύση τον έκανε έτσι-ο πατέρας, ο παππούς - είναι τρελός, αλλά δεν είμαι ενοχλημένος επειδή είναι τρελός. Τον κοιτάζω με το δεδομένο ότι τρελός, δείχνω οίκτο. Αυτό είναι αυτό που σημαίνει να είσαι πολύ αμερόληπτος. Εσύ [Ο άλλος μαθητής] κοιτάζεις σε όλες τις εκδηλώσεις του κατά αυτόν τον τρόπο: πως μπορεί να είναι οι εκδηλώσεις ενός τρελού; Υπάρχουν διαφορετικές ποιότητες. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να κρατήσει το τσιγάρο του έτσι [ ο Gurdjieff βάζει το αναμμένο μέρος στο στόμα του] ένα φυσιολογικό άτομο δεν μπορεί ποτέ να κάνει αυτό. Αλλά δεν τσαντίζομαι, δείχνω οίκτο.
Ένας διαφορετικός μαθητής:
Υπάρχουν δύο ποιότητες του οίκτου. Κάποιος μπορεί να έχει περιφρονητικό οίκτο.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Εσύ έχεις αυτόν τον οίκτο αλλά εγώ δεν τον έχω. Είτε έχεις οίκτο ή όχι. Είτε κάποιος είναι τρελός, είτε είναι θρασύς. Εάν είναι τρελός, έχω οίκτο. Εάν είναι θρασύς, κάνω αυτό (ένα χτύπημα) και συνθλίβω το προσωπείο του, αν είναι σε μέρος όπου μπορώ να το κάνω αυτό-που σημαίνει επίσης ότι δεν είναι τρελός και ότι είναι θρασύς. Εάν είναι τρελός του δίνω αμέσως όλα όσα θέλει. Εάν δω ότι είναι θρασύς και ότι δεν υπάρχει αστυνομία εκεί γύρω, δεν θα με ξεχάσει ποτέ-θα χάσει τρία ή τέσσερα δόντια. Αλλά ο οίκτος είναι απαραίτητος. Όλοι έχουν οίκτο. Αν κοιτάξεις λεπτομερώς, θα δεις ότι ένα μέρος προέρχεται από την κληρονομικότητα, ένα άλλο από την εκπαίδευση που σ’ έχει χαλάσει, και το τρίτο προέρχεται από τις αμαρτίες της νεότητας που έχεις κάνει. Για αυτές τις ποιότητες: για αυτή που προέρχεται από κληρονομικότητα έχω οίκτο, για τη δεύτερη έχω μισό-οίκτο, αλλά την τρίτη δεν την συγχωρώ ποτέ. Σου εξηγώ υποκειμενικά πράγματα. Αλλά εάν τα χρησιμοποιήσεις στη ζωή σου, δεν θα ξεγελάσεις τον εαυτό σου ποτέ. Ένα μέρος προέρχεται από την κληρονομικότητα, ο δεύτερος από την εκπαίδευση, ο τρίτος από τη νεανική συμπεριφορά σου.
ΕΡΩΤΩΝ: Η Eργασία αποκαλύπτοντας μας δύο κόσμους έχει αποκαλύψει σε μένα δύο διαφορετικά είδη χρόνου. Κατ' αρχάς, αυτόν του σώματος στο οποίο ζούμε, ο χρόνος της ανησυχίας, του φόβου. Και ο χρόνος της ενθύμησης όταν δεν υπάρχει ούτε ανησυχία ούτε άγχος. Ο καθένας έχει μέσα του μια εκρηκτική δύναμη που μπορεί να εμπεριέχει σε ένα πολύ μικρό μέρος μια δεύτερη δύναμη πλουσιότερη από δέκα χρόνια ζωής του σώματος-του ύπνου. Σε αυτήν την περίοδο της Eργασίας κάνεις δεν έχει το φόβο του να χάσει χρόνο. Στη συνηθισμένη μου κατάσταση «φοβάμαι μην χάσω χρόνο». Θα επιθυμούσα να ξέρω τι είναι ο χρόνος. [Η κα de Salzmann μεταφράζει στον κ. Gurdjieff τι ο ερωτών ήθελε να πει.]
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αρκετά- δεν μου το μετέφρασε όλο-αλλά ικανοποιητικά για να μου το εξηγήσει. Παρατήρησες ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί χρόνοι για σένα, καθώς υπάρχουν δύο καταστάσεις- η συνηθισμένη κατάσταση, η συνήθης κατάσταση στη ζωή και η κατάσταση που θυμάσαι τον εαυτό σου. Αυτό φτιάχνει δύο διαφορετικούς χρόνους-ένα χρόνο στον οποίο είσαι συνηθισμένος και έναν άλλο χρόνο όταν έρχεσαι στην οδό rue des Colonels -Renard. Ο χρόνος στον οποίο χρησιμοποιείσαι στο να κατανοείς και να λαμβάνεις τα πάντα είναι ο χρόνος της οδού rue des Colonels -Renard.. Τώρα, εάν ο φόβος σου εμφανίζεται στη δεύτερη φορά, δηλαδή, εάν φοβάσαι, αργά ή γρήγορα, της απώλειας του χρόνου σου, τότε μέτρα τον χρόνο σου με την κατάσταση του «Εγώ είμαι» γιατί αυτή η περίοδος έχει μια ύπαρξη, Εγώ είμαι. Με το κεφάλι λες «Εγώ είμαι» - πρέπει να το αισθανθείς με ολόκληρη την παρουσία, σε όλες τις χειρονομίες, και αμέσως θα αλλάξει. Ο κοσμικός χρόνος θα πρέπει να γίνει όπως θα είναι απαραίτητος για σένα. Εσύ είσαι εσύ. Ακόμη και οι κοσμικοί νόμοι υποτάσσονται στην ενότητα, όσο μικρή κι’ αν είναι η ενότητα ι.
ΕΡΩΤΩΝ: Δεν είναι κακό πράγμα να αισθάνεσαι τόση διαφορά μεταξύ των δύο χρόνων;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Είναι διαφορετικοί. Αυτό θα σε βοηθήσει για να πιέσεις να κάνεις αυτό που δεν έκανες στο παρελθόν σου. Εάν έχεις τη «ασθένεια του αύριο» αυτό δεν θα σε βοηθήσει. Αλλά έχεις καταλάβει σχετικά μ’ αυτήν την ασθένεια. Σε συμβουλεύω να πάρεις κάθε μέτρο για να έχεις το χρόνο του «Εγώ είμαι» με την κατάσταση του «Εγώ είμαι», όχι μόνο θεωρητικά όταν θυμάσαι τον εαυτό σου, αλλά με την μεγαλύτερη συγκέντρωση, με την όλη παρουσία σου. Αυτή είναι, πραγματικά, μια καλή ερώτηση. Κάποιος που δεν ξέρει τη διαφορά δεν ξέρει τι χρόνο έχει. Για αυτόν που ξέρει αυτό χρησιμεύει ως παράγοντας υπενθύμισης -συνηθισμένος χρόνος, ή χρόνος όπως περνά στο 6 της οδού rue des Colonels -Renard. Καταλαβαίνεις; Έχεις καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνεις; Τότε καν’ το. Αργότερα θα έρθει μια ερώτηση που θα εξηγήσω λεπτομερώς. Σκέψου την ύπαρξη δύο χρόνων, το χρόνο Eργασίας και το χρόνο του συνηθισμένου ατόμου.
ΕΡΩΤΩΝ: Μπορεί κάποιος να έχει μια πρόβλεψη της Eργασίας στις αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας του;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Έλεγξε την κατάσταση στην οποία είσαι, δηλαδή την κατάσταση σου με «Εγώ είμαι» και αυτήν χωρίς «Εγώ είμαι». Αυτό είναι το μέτρο. Όταν θυμάσαι τον εαυτό σου, είναι μια ποιότητα. Όταν δεν θυμάσαι τον εαυτό σου –μια άλλη. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις μια ειδική συσκευή, εσύ μπορεί να έχεις μια γεύση του «Εγώ είμαι»- της ποιότητας της αίσθησης που έχεις.
ΕΡΩΤΩΝ: Αυτό είναι ίσως θεωρητικό, αλλά χρειάζομαι κάτι θεωρητικό, κάποιο υλικό για τον χρόνο. Το κεφάλι μου το χρειάζεται.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Ζήτησε από την κα de Salzmann να κανονίσει για σένα να διαβάσει ειδικά το κεφάλαιο για τον χρόνο. Αδύνατον να το εξηγήσει εν συντομία. Ο χρόνος κυλάει με τρόπο ανάλογό με τους συνειρμούς σου. Ο χρόνος κυλάει με τρόπο ανάλογό με την κατάσταση σου, με την ποσότητα ροής των συνειρμών. Εάν θυμάσαι τον εαυτό σου ο χρόνος περνά αργά. Ενώ στο «Εγώ είμαι» τρεις ώρες έχουν ήδη περάσει και φαίνονται σαν πέντε λεπτά. Άλλες φορές είναι ακριβώς το αντίθετο. Περίμενα τέσσερα λεπτά μια ξανθιά και νόμιζα ότι είναι τρεις ώρες. Είχα ραντεβού στο καφέ-χωρίς να κοιτάω τίποτα και νόμιζα ότι τρεις ώρες περνούν σε πέντε λεπτά. Όταν είμαι με «Εγώ είμαι» ο νέος χρόνος, ο αντικειμενικός χρόνος περνάει γρήγορα. Χθες είχες μια ποσότητα υποκειμενικού χρόνου. Σήμερα είναι επίσης υποκειμενικός αλλά μιας άλλης ποιότητας, κάτι που πρέπει να αξίζεις και να κερδίσεις. Εάν δεν το κάνεις θα είσαι ο ίδιος με χθες.
ΕΡΩΤΩΝ: Αυτό είναι που ήθελα να ξέρω. [Σιωπή.]
ΕΡΩΤΩΝ: Μπορώ να σας κάνω μια ερώτηση; Νομίζω ότι για να φθάσει κάποιος στη γνώση, πρέπει να είναι σε θέση να εξαπατήσει τον εαυτό του και συχνά στερούμαι το θάρρος να εξαπατήσω τον εαυτό του και γι’ αυτό κλείστηκα σε ένα δωμάτιο. Θα ήθελα να ξέρω πώς να έχω το θάρρος να περιέλθω στο λάθος και να πάω προς τα εμπρός προς τη γνώση.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Για εκείνο, δεν είναι απαραιτήτως μεγάλο πράγμα. Εάν για παράδειγμα ξέρεις ότι είσαι μηδέν, εάν έχεις καταλάβει ότι είσαι merde (σκατα)- ένα μηδενικό και εάν δεν θες να είσαι merde (σκατα) και εάν αυτή είναι η αφετηρία σου για τη γνώση, τότε πρέπει να ρισκάρεις «Αυτό ή Τίποτα.» Εάν έχεις ήδη αισθανθεί αυτό και ότι μπορείς να είσαι κάτι άλλο, τότε δεν διακινδυνεύεις τίποτα. Γιατί φοβάσαι; Δεν έχεις τίποτα να χάσεις. Μην λυπάσαι τον εαυτό σου. Κατά τη γνώμη μου τα merde (σκάτα) είναι φτηνά, κάποιος ακόμα και θα πλήρωνε για να τα πάρουν μακριά. Και τώρα, αγαπητέ φιλοξενούμενέ μου, σοβαρά, καταλαβαίνεις την απάντησή μου; Είσαι ικανοποιημένος με την απάντησή μου στην πρώτη ερώτησή σου; Τότε πάρε το καρνέ σου και γράψε στο εξώφυλλο (όχι μέσα-το εσωτερικό είναι χωρίς εξώφυλλο), αλλά στη εξωτερική όψη, για να το θυμάσαι- εκεί που ένας πάντα κοιτάζει και θυμάται. Το μέσα είναι χωρίς εφόδια. Αλλά όταν ο πόλεμος τελειώσει, θα σου πω να δεις πόσα έχουν προστεθεί στο εξώφυλλο και να γράψεις το σύνολο τους μέσα. Υπάρχει ένας κοσμικός νόμος-αντικειμενικός νόμος που λέει ότι κάθε ικανοποίηση πρέπει να πληρωθεί από μια δυσαρέσκεια. Και με κάθε δυσαρέσκεια ένα άτομο πρέπει αργά ή γρήγορα να πληρώσει με μια ικανοποίηση. Ότι σπέρνεις, θα θερίσεις. Για να θυμηθεί τον εαυτό του κανείς γράφει στο καρνέ του. Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του καρνέ και αυτών των ερωτήσεων. Τα βιβλία, τα σημειωματάρια, κανείς τα χάνει και τ’ αλλάζει. Αυτό δεν αλλάζει. Όταν θα υπάρξει κάτι, θα είσαι σε θέση να μου μετρήσεις δύο, τρία, τέσσερα μηδενικά. Αυτό εξαρτάται από σένα. Αυτό είναι πρακτικό, αυτό είναι ζωή. [Σε έναν άλλο μαθητή]: Λυπάμαι για το ότι δεν έχει παρουσιαστεί μια ικανοποίηση σου . Αμέσως θα σου είχα δώσει μια δυσαρέσκεια. [Σε έναν άλλο μαθητή]: Έχεις καταλάβει γιατί πολύ συχνά θυμίζω το καρνέ; Γιατί, συνειδητά, ασυνείδητα, αυτόματα ξέρω πώς να θυμίσω για το καρνέ;
ΕΡΩΤΩΝ: Πριν γνωρίσω την Eργασία, ήμουν πολύ πιο ανήσυχος, επειδή ένιωθα άσχημα πράγματα τα οποία νόμιζα ότι ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση να ξεφορτωθώ. Αυτό με κρατούσε σε με μια ανησυχία, όχι συνεχόμενη ίσως, αλλά πολύ συχνή. Έχω αντιληφτεί ότι με την εργασία, αυτό πέρασε, και νιώθω πιο ήρεμα εσωτερικά. Θα ήθελα να βρω πάλι την κατάσταση της ανησυχίας επειδή αυτό μου λείπει. Τι θα μπορούσα να σκεφτώ ή να κάνω προκειμένου τη βρω πάλι;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Πριν πίστευες ότι θα μπορούσες να πετύχεις έτσι. Με αυτά τα αποτελέσματα δεν μπορείς ποτέ να κάνεις τίποτα. Θα πετύχεις μόνο αν κάνεις μια προσπάθεια πιο δυνατή από το συνηθισμένο. Αλλά ίσως δεν έχεις ούτε την γεύση για αυτό. Είσαι ήδη εδώ πολύ καιρό-σίγουρα καταλαβαίνεις τι είναι προσπάθεια. Προσπάθεια του Eαυτού. Θα σας πω ένα μυστικό: η προσπάθεια Eαυτού δεν είναι ποτέ δυνατή εντελώς ξαφνικά, μια προετοιμασία είναι απαραίτητη. Η προσπάθεια είναι απαραίτητη. Μέχρι ότου να την πετυχαίνει κάποιος, ξεχνά, θυμάται, ξεχνά, θυμάται. Αλλά όταν κάθεσαι, ήρεμος, μπορείς να σκεφτείς και να αρχίσεις να πράττεις, μέχρι τώρα ακόμα δεν έχεις κάνει καμία προσπάθεια.
ΕΡΩΤΩΝ: Γι’ αυτό κάνω την ερώτηση. Είμαι εκεί και αισθάνομαι πάρα πολύ ήρεμος.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Φαντάζεσαι και πιστεύεις ότι θα πας αμέσως στον παράδεισο. Όχι, εδώ πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες πάνω από το συνηθισμένο. Παραδείγματος χάριν, για αυτό το άτομο [δείχνει μια νεοφερμένη] είναι αρκετά καλό για αυτήν, αλλά, εσύ δεν θα πας μακριά με αυτό. Πρέπει να αρχίσεις να κάνεις μια υπερπροσπάθεια και τώρα, εάν δεν την κάνεις, είναι επειδή δεν έχεις έναν σκοπό. Πώς μπορείς να μένεις ήρεμος; Με την προσπάθεια που κάνεις σήμερα, δεν θα πετύχεις ποτέ. Ένα φυσιολογικό άτομο δεν θα μπορούσε να είναι ήρεμο.
ΕΡΩΤΩΝ: Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που αυτό με κάνει ανήσυχο.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Είναι απαραίτητο εδώ να γίνουν προσπάθειες. Είσαι εξοικειωμένος να αποδίδεις στη ζωή σου όπως πριν. Πριν, αυτή ήταν η ανάγκη, ήδη τώρα αυτή δεν είναι αρκετή. Η προσπάθεια πρέπει να τεντώσει όλους τους μυς σου, όλα τα νεύρα σου, ακόμη και όλο τον εγκέφαλό σου. Μια παρόμοια αυτοσυγκέντρωση πρέπει να είναι η δική σου. Θα πρέπει να την κάνεις για πολύ καιρό. Στην αρχή, για ένα νέο πρόσωπο είναι συγχωρητέο. Για εσένα, εσύ έχεις την γεύση για την πραγματική Eργασία. Πρέπει να την πραγματοποιήσεις στη συνηθισμένη ζωή σου. /Eίμαι, Πάντα: /Eίμαι, Μην ξεχνάς ποτέ. Σιγά-σιγά το «Εγώ σου» θα κάνει μια επαφή με την ουσία σου. Είναι απαραίτητο αυτό να επαναληφθεί πολλές φορές.
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω καταλήξει να προτιμήσω τα βίαια συναισθήματα, παρά τη συνήθη και παθητική αδράνεια.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αυτό δεν υπάρχει για το πραγματικό σου «Eγώ,» ενεργητικό ή παθητικό . Εξαρτάται από την κατάσταση σου. Τα εξωτερικά πράγματα είναι αδιάφορα. Θυμήσου μερικές φορές, σκέφτεσαι ότι είναι αρνητικό και είναι ίσως το αντίθετο. Προκειμένου να υπάρξει μια υλική αλήθεια, μην σκέπτεσαι για την κατάσταση σου. Μην φιλοσοφείς-μόνο παρατήρησε, να στοχεύεις στο πραγματικό σου «Εγώ.»
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω κάνει σχεδόν τις ίδιες παρατηρήσεις με τον προηγούμενο μαθητή. Αλλά αυτό προσκαλεί τα αρνητικά συναισθήματα για να επιστρέψουν εντονότερα. Αυτή η εβδομάδα ήταν η καλύτερη, επειδή είχα μερικά αρνητικά συναισθήματα. Είναι επικίνδυνο, είναι πραγματικό, καταστροφικό είναι πιθανό, αλλά είχα την γεύση του τι μπορεί να είναι μια ζωή.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Συνέχισε. Αλλά έχοντας κατανοήσει ότι αυτό που συσσωρεύεις είναι ένα ουσιαστικό πράγμα όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι ήδη καιρός για να σκέφτεσαι την ενθύμηση και συγχρόνως να απεικονίζεις τι σου συμβαίνει στον εαυτό σου, με μορφές, και όχι με λέξεις.
ΕΡΩΤΩΝ: Εξαντλήθηκα από τα αρνητικά συναισθήματα μου ακόμα και οργανικά. Σήμερα, δεν έχω αισθανθεί ποτέ τόσο καλά, τόσο ζωντανεμένος.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Ποτέ ξανά δεν είχες, υγρό ασήμι. Πρέπει να νιώσεις ότι σήμερα είχες κάποιο υγρό ασήμι.
ΕΡΩΤΩΝ: Ένας νιώθει ότι το σώμα είναι κάτω από πίεση, ότι είναι το θέατρο μιας τέτοιας προσπάθειας που πρόκειται να το σπάσει σε κομμάτια.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Θυμήσου, είπα: ο άνθρωπος δεν είναι ένα γουρούνι, δεν μπορεί να σκάσει όταν τρώει παραπάνω. Το γουρούνι έχει ένα κανονικό στομάχι-δεν μπορεί να φάει περισσότερο από αυτό που το στομάχι του επιτρέπει-θα σκάσει. Ο άνθρωπος είναι αχρείος- έχει στομάχι από Ινδικό λάστιχο. Είναι χειρότερος από το γουρούνι, καταβροχθίζει, καταβροχθίζει χωρίς να σκάει ποτέ. Όχι μόνο το στομάχι, αλλά όλα τα όργανα είναι από λάστιχο. Αλλά σιγά-σιγά έχει εκφυλιστεί. Ακόμη και το λάστιχο, εάν κάποιος δεν το χρησιμοποιεί, συρρικνώνεται. Είναι μόνο εάν κάποιος το επαναφέρει χίλιες φορές μεγαλύτερο από ότι είναι αυτός θα είναι όπως πρέπει να είναι. Το «σκάω» είναι μια φανταστική λέξη. Μόνο το γουρούνι μπορεί να σκάσει, το άτομο δεν μπορεί. Το γουρούνι έχει ένα κανονικό στομάχι, μπορεί να σκάσει. Το στομάχι του άνθρωπου είναι από λάστιχο, και όλα τα όργανα του. Συνέχισε χωρίς φόβο, εάν είναι δέκα φορές πιο δυνατό, τόσο το καλύτερο θα πας δέκα φορές γρηγορότερα εδώ στην ομάδα μου. Μην έχεις κανέναν φόβο, δεν θα σκάσεις. Είναι μόνο η φαντασία σου. Πώς μπορεί κάποιος να σκάσει εάν τρώει καλά; Έχεις συνηθίσει να καταβροχθίζεις σαν γουρούνι. Δεν τρως ποτέ καλά. Μόνο τώρα αρχίζεις να μαθαίνεις το τι είναι το να τρως αληθινά. Μην φοβάσαι. Συνέχισε και συνέχισε. Άσε αυτήν την αίσθηση που δημιουργείται κάθε φορά που αυτό επεκτείνεται. Είσαι ακριβώς σαν ένα παιδί που έχει λόξιγκα, όταν φάει πολύ. Η φύση μεγαλώνει το στομάχι του. Ένα παιδί μπορεί να έχει λόξιγκα χίλιες φορές. Είσαι στην πρώτη φορά. Μην φοβάσαι θα τον έχεις εννιακόσιες ενενήντα εννέα φορές ακόμη.
ΕΡΩΤΩΝ: Καταλαβαίνω καλά την προσπάθεια ενάντια στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά αυτό που με προβληματίζει πιο πολύ, είναι μια πολύ ελαφριά πλευρά του χαρακτήρα μου που αστειεύεται ακόμη και για την ίδια την δυστυχία μου. Αυτή μου αποκλείει τις τύψεις και τον οίκτο. Πώς μπορώ να την ξεφορτωθώ;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αυτό αποδεικνύει ότι δεν ξέρεις τι ψάχνεις. Ενδιαφέρεσαι για αυτές τις ερωτήσεις χωρίς τη συμμετοχή του ενστίκτου σου. Το είπες πολύ καλά. Καταλαβαίνω γιατί δεν έχεις πρόοδο. Ξέρω το μυστικό γιατί βηματίζεις επί τόπου, ένα, δύο, ένα, δύο μέχρι τώρα, το ένστικτό σου ήταν απομονωμένο. Δεν συμμετείχε ποτέ στην εργασία σου. Θα σου δώσω μια σειρά ασκήσεων. Αλλά κατάλαβε αυτό που σου εξήγησα. Έχεις νιώσει ότι το εσωτερικό σου δεν ενδιαφέρεται ποτέ για αυτά τα πράγματα για τα οποία εργαζόμαστε. Κάτι μέσα σου παραμένει χώρια, κοιτάζει. Ένα άλλο μέρος μέσα σου κάνει κάτι άλλο-εργάζεσαι χωρίς ένστικτο. Όλα εργάζονται- το κεφάλι, τα αισθήματα, εκτός από αυτό που πρέπει. Δεν έχει κάνει ποτέ τίποτα για να αλλάξει.
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω προσπαθήσει να χρησιμοποιήσω τα αρνητικά συναισθήματα. Τα έχω ξεπεράσει πολύ καλά, αλλά είχα την αίσθηση της εκμηδένισης τους παρά της μετατροπή τους. Δεν πετυχαίνω στο να τα χρησιμοποιήσω ως δύναμη. Τα καταπνίγω.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Δεν τα καταπνίγεις. Αυτό που σου συμβαίνει είναι μια άλλη παρόρμηση που παίρνει για μια σύντομη περίοδο τη θέση της αρνητικής παρόρμησης. Παράλληλα, για μια στιγμή. Αλλά δεν καταστρέφεται. Κάποιος πρέπει να κάνει πολλές φορές «τσικ, τσικ,» προκειμένου να τα καταστρέψει. Δεν μπορείς να εξακριβώσεις ότι είναι απών- αλλά αν αλλάξεις την κατάσταση σου, θα δεις ότι λειτουργεί πιο αδύναμα. Κατά συνέπεια, έχεις ένα πρόγραμμα εργασίας. Αν έχεις καταλάβει, συνέχισε να ξεριζώνεις, να διώχνεις μακριά τις παρορμήσεις. Αλλά να μην είσαι ήσυχος. Να το κάνεις ήρεμα. Αυτό είναι μια άλλη παρόρμηση που το αντικαθιστά πάρα πολύ ασθενής για να το αντιληφθείς, και φαντάζεσαι ότι δεν έχεις πλέον αρνητικά συναισθήματα. Μόνο ισχυρές δονήσεις φθάνουν στη συνείδησή σου.
ΕΡΩΤΩΝ: Στις ασκήσεις, είμαι πολύ προβληματισμένος με τους συνειρμούς. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα ενάντια τους. Τι να κάνω;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Οι συνειρμοί είναι ένα μέρος της Παρουσίας μας. Εάν η Παρουσία μας είχε έναν σκοπό, θα ήθελε κάτι να συμβεί. Αυτό αποδεικνύει ότι η παρουσία μας δεν έχει κανέναν σκοπό. Έχεις έναν σκοπό μόνο με ένα κέντρο (θέλει να φθάσει στον παράδεισο με βρώμικες μπότες). Κάποιος πρέπει με όλη την Παρουσία του να έχει έναν σκοπό και να Εργάζεται για αυτόν τον σκοπό. Όχι με ένα μέρος, μ’ ένα κέντρο μόνο. Έχω συνειρμούς, αλλά δεν φθάνουν στη συνείδητοτητα μου. Η κυκλοφορία του αίματος γίνεται επίσης όλη μόνη της. Είναι μια αυτόματη λειτουργία. Δεν με ενοχλεί. Γίνεται νύχτα μέρα. Υπάρχουν συνειρμοί επίσης, καθώς η καρδιά μου λειτουργεί, και υπάρχουν άλλες λειτουργίες παραδείγματος χάριν, βλέπω, αν δώσω προσοχή αυτό που έχω φάει ότι ταξιδεύει [στο στομάχι μου]. Μπορώ να το σκέφτομαι όλο βράδυ, κάθε εκατοστό δίνει διαφορετική αίσθηση. Αυτόματα είσαι κατειλημμένος με αυτό. Πρέπει να έχεις έναν σκοπό, και να αφήσεις στην άκρη τις οργανικές λειτουργίες. Μην τις ακούς με τη συνειδητότητα, με τη σκέψη. Κανείς πρέπει να μάθει να σκέφτεται αμερόληπτα. Μόνο αυτή η ποσότητα προσπάθειας θα σε φέρει στην κανονική σκέψη. Την άσκηση που πρέπει να κάνει, η κα de Salzmann μπορεί να τη διατυπώσει.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: [σε έναν άλλο μαθητή]: Έχεις καταλάβει;
Απάντηση μαθητή: όχι .
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: [σε έναν δεύτερο μαθητή]:
Καταλαβαίνεις;
Δεύτερος μαθητής:
Ναι.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Εξήγησε του αυτό θα είναι η άσκηση σου.
ΕΡΩΤΩΝ: Το παρατήρησα πριν, τα αρνητικά συναισθήματα μου βγήκαν προ πάντων στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους. Ήμουν βίαιος και δυσάρεστος όταν έλεγα πράγματα στους ανθρώπους. Για κάποιο διάστημα το καταπολεμούσα. Αλλά πέφτω σε αδιαφορία και δεν ξέρω πώς να αλλάξω την κατάσταση μου.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξει, είναι πολύ καλό. Μέσα σου αυξάνεται μια επανεκτίμηση των αξιών. Πριν, ενδιαφερόσουν για τα φτηνά πράγματα. Και αυτό που δεν ήταν ενδιαφέρον δεν είχε καμία αξία για σένα. Τώρα ότι έχει αξία για σένα είναι αυτό που δεν σε ενδιέφερε πριν. Αυτό είναι ο λόγος.
ΕΡΩΤΩΝ: Αλλά θέλω να αλλάξω.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Γιατί; Ήδη η κατάσταση σου έχει αλλάξει. Πριν, δεν είδες ότι ενδιαφερόσουν για πράγματα χωρίς αξία. Τόσο πιο πολύ τώρα. Η κατάσταση σου έχει αλλάξει.
ΕΡΩΤΩΝ: Αλλά αν κάτι με πληγώνει, αντί του να είμαι θυμωμένος ή προσβεβλημένος, είμαι αδιάφορος.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Κανονικό-είναι μικρό, αλλά κανονικό. Πριν, είχες την δική σου αγάπη . Είναι φτηνό, είναι ένα συνηθισμένο πράγμα, τώρα το έχεις καταλάβει. Βλέπεις ότι είναι βλακώδες, μια μηδαμινότητα, ένα περίττωμα, πριν δεν το ήξερες. Σήμερα το βλέπεις, δεν είσαι θυμωμένος. Βλέπεις τις εκδηλώσεις του περιττώματος. Αν είναι έτσι, είμαι πολύ ικανοποιημένος. Χωρίς να το θέλεις, χωρίς να το γνωρίζεις, έχεις ήδη προοδεύσει αντικειμενικά, μηχανική πρόοδος. Σύντομα, μπορεί να είσαι ο ευυπόληπτος σύντροφός μας.
ΕΡΩΤΩΝ: Είναι δυνατό στις πραγματικές συνθήκες να αποφευχθεί μια πάρα πολύ δυσαρμονική ανάπτυξη του σώματος όσον αφορά τη γενική ανάπτυξη;ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Για τη φυσική ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία εποχή. Καμία πολιτική εποχή. Είναι πάντα απαραίτητη. Πρέπει να εκπαιδεύσεις το σώμα σου με το κεφάλι σου, συνειδητά. Είναι πολύ απλό. Ποτέ μη του επιτρέψεις να κάνει ότι θέλει. Το κάνεις να τα κάνει όλα αντίθετα σε αυτό που αγαπά. Του αρέσει η ζάχαρη, δεν του δίνεις καθόλου. Κάποιος πρέπει να το συνηθίσεις στην τριβή, είσαι πάντα σωστός όταν αντιστέκεσαι στο σώμα σου. Είναι απλό. Όλα αντίθετα. Έτσι δημιούργησε το σώμα σου και τη διάνοιά σου ο Θεός. Είναι ένα πολύ απλό πράγμα. Για αυτό δεν είναι απαραίτητο να διαβάσεις. Το πρόγραμμα είναι πολύ απλό. Υπό όλους τους όρους, σε όλες τις πολιτικές καταστάσεις, το άτομο πρέπει να εκπαιδεύσει το σώμα του για να είναι υπάκουο σε εκείνον. Η προσωπικότητά σου μπορεί να εκπαιδεύσει το σώμα σου. Αυτός στον οποίο το σώμα είναι ισχυρό και έχει την πρωτοβουλία πάνω σ’ αυτόν, αυτός είναι μηδενικό. Αυτός που έχει το σώμα του υποδουλωμένο είναι ευφυής. Καταλαβαίνεις τι εννοεί η λέξη ευφυής; Ευφυής σημαίνει αυτός που κατευθύνει το σώμα του. Εάν το σώμα κατευθύνει, είσαι μια μηδαμινότητα, ένας αγροίκος-εάν κατευθύνεις το σώμα σου είσαι ευφυής. Κατά συνέπεια, επίλεξε τι θέλεις να είσαι. Ευφυής ή αγροίκος; Εάν θες να είσαι αγροίκος, άφησε το σώμα σου να σε κατευθύνει. Εάν θες να είσαι ευφυής, άφησε τη συνείδησή σου να κατευθύνει το σώμα σου. Όσο πιο πολύ θες να κατευθύνεις το σώμα σου, τόσο πιο πολύ σου αντιτίθεται. Και στην αντίσταση του σε σένα, τόσο περισσότερη δύναμη σου δίνει.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 18:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση 4 Συνάντηση 1 »

Για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας ή άλλες απορείες σχετικά με την λειτουργία μας, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ομάδας του facebook "ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Δημήτρη Λεοντσίνη


Αν δεν είστε μέλος σας προτείνουμε να γίνετε.


find us on facebook

Τι είναι το "Ινστιτούτο Γκούρτζιεφ Ελλάδος"

Το Ινστιτούτο Γκουρτζιεφ Ελλάδος προσπαθεί να συνεχίσει την  "Εργασία στον Εαυτό", όπως αυτή μεταδίδεται από τους αμέσους μαθητές του Γεωργίου Γκούρτζιεφ...

περισσότερα...