find us on facebook

Συνάντηση 4

ΕΡΩΤΩΝ: Μπορεί κάποιος να εργαστεί μέσα σε ένα χαμάμ και τι είναι καλύτερο να κάνει;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Το χαμάμ είναι ένα άριστο μέρος για εργασία εάν κάποιος μπορεί να λειτουργήσει εκεί. (Ιδιαίτερα όταν είναι κάποιος στο θερμότερο δωμάτιο ή στα χέρια του μασέρ.) Να θυμάσαι τον εαυτό σου χωρίς παύση. Ακόμη και να κάνεις τις ασκήσεις εκεί.
ΕΡΩΤΩΝ: [Ένας άλλος μαθητής λέει ότι στο χαμάμ αυτό που φοβάται περισσότερο είναι να φαντάζεται ότι εργάζεται.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση δεν θα ήταν πολύ επικίνδυνο επειδή o χρόνος που περνά εκεί είναι λίγος.] Προκειμένου κανείς να είναι σε θέση να εργαστεί εκεί, πρέπει να δώσει τον λόγο του στον εαυτό του πριν πάει . Να σκεφτεί ενώ είναι εκεί. Να βάλει στον εαυτό του ένα στόχο επειδή στην αρχή είναι δύσκολο, εντούτοις εάν κάποιος το καταφέρει, μπορεί να κάνει άριστη εργασία . Η ζωώδης φύση(Animalism)διευρύνεται, βρίσκεται έτσι κανείς εντελώς βυθισμένος στις ευχάριστες σωματικές αισθήσεις και για να εργαστεί εδώ δημιουργούνται δυσκολίες.
ΕΡΩΤΩΝ: Πώς κανείς μπορεί να καταλάβει τις λέξεις: «θυσίασε το δικό σου πόνο.»
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Κατ' αρχάς, από πού προέρχονται αυτές οι λέξεις ; [Από μια συζήτηση με τον κ. Gurdjieff]Θυσίασε το πόνο σου για το γείτονά σου, να υποφέρεις εθελοντικά, όχι για εσένα, αλλά για τους άλλους. (Αυτός ο κανόνας χρησιμοποιείτο για να αποτελέσει μέρος του όρκου που λεγόταν στο παρελθόν από γιατρούς όταν ήταν αστρολόγοι και πολύ καιρό πριν όταν έπρεπε να υποσχεθούν ότι θα θυσιάσουν τον ύπνο τους, την ξεκούραση τους, το πόνο τους, για τους άλλους.)
ΕΡΩΤΩΝ: Γιατί το σημαντικότερο μέρος του ανθρώπινου πόνου περιστρέφεται γύρω από την αγάπη και τα ζητήματα του σεξ;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Γιατί αυτή η ερώτηση; Δεν σ’ αφορά προσωπικά. Ρώτησε την με έναν άλλο τρόπο.
ΕΡΩΤΩΝ: Γιατί το μεγαλύτερο μέρος των συνειρμών , το όποιο παρεμποδίζει την εργασία, είναι σεξουαλικοί συνειρμοί;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αυτή η ερώτηση είναι υποκειμενική. Δεν συμβαίνει έτσι σε όλα τα άτομα. Είναι μια ανωμαλία που είναι ένα αποτέλεσμα του νεανικού αυνανισμού. Αλλά ποια είναι η σύνδεση μεταξύ αυτού και του πόνου; Δεν υπάρχει κανένα ίχνος του να υποφέρει κάποιος εδώ. Κάθε άτομο έχει μέσα του τρία είδη περιττωμάτων που αναπτύσσονται από μόνα τους και που πρέπει να αποβληθούν. Το πρώτο είναι το αποτέλεσμα της συνηθισμένης διατροφής και αποβάλλεται από μόνο του φυσικά, και αυτό πρέπει να γίνεται κάθε ημέρα, διαφορετικά θα ακολουθήσουν όλα τα είδη των ασθενειών. (Ο παθολόγος το ξέρει αυτό καλά.) Για τον ίδιο λόγο που πηγαίνετε στην τουαλέτα για αυτήν την λειτουργία, πρέπει να πάτε στην τουαλέτα και για το δεύτερο περίττωμα που αποβάλλεται μέσα από σεξουαλική λειτουργία. Είναι απαραίτητο για την υγεία και την ισορροπία του σώματος βέβαια είναι απαραίτητο για μερικούς να γίνεται κάθε μέρα, για άλλους κάθε εβδομάδα, για άλλους πάλι κάθε μήνα ή κάθε έξι μήνες. Είναι υποκειμενικό. Για αυτό πρέπει να επιλέξετε μια κατάλληλη τουαλέτα. Μια που να είναι καλή για σας. Ένα τρίτο περίττωμα διαμορφώνεται στο κεφάλι -είναι τα σκουπίδια της τροφής των εντυπώσεων και τα απορρίμματα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο. (Ο παθολόγος το αγνοεί, ακριβώς όπως αγνοεί το σημαντικό ρόλο της σκωληκοειδίτιδας στην πέψη, και το απορρίπτει ως περιττό.) Δεν είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε τη σεξουαλική πράξη με το συναίσθημα. Είναι μερικές φορές αφύσικο να επιδιώκουμε να συμπέσουν. Η σεξουαλική πράξη είναι μια λειτουργία. Κάποιος μπορεί να τη θεωρήσει σαν εξωτερική γιατί η αγάπη είναι εσωτερική. Η αγάπη είναι αγάπη. Δεν έχει καμία ανάγκη για σεξ. Μπορεί να την νιώσει κάποιος για ένα πρόσωπο του ίδιου φύλου, για ένα ζώο ακόμη , και η σεξουαλική λειτουργία δεν αναμιγνύεται με αυτήν. Μερικές φορές είναι φυσιολογικό να ενωθούν, αυτό αντιστοιχεί σε μια από τις πτυχές της αγάπης. Είναι ευκολότερο να αγαπήσεις με αυτό το τρόπο. Αλλά συγχρόνως έπειτα είναι δύσκολο να παραμείνεις αμερόληπτος όπως η αγάπη το απαιτεί. Επιπλέον με τον ίδιο τρόπο, εάν κάποιος θεωρεί τη σεξουαλική λειτουργία ιατρικώς απαραίτητη, γιατί κάποιος θα αγαπούσε μια θεραπεία, ένα φάρμακο; Η σεξουαλική πράξη πρέπει αρχικά να γινόταν με μόνο σκοπό την αναπαραγωγή των ειδών, αλλά σιγά-σιγά οι άνθρωποι το έκαναν μέσο ευχαρίστησης. Πρέπει να ήταν μια ιερή πράξη. Πρέπει κανείς να ξέρει ότι αυτός ο θείος σπόρος, το σπέρμα, έχει μια άλλη λειτουργία, αυτή της κατασκευής ενός δεύτερου σώματος σε μας, από όπου προέρχεται η πρόταση, ευτυχής αυτός που καταλαβαίνει τη λειτουργία του exioehary για το μετασχηματισμό της ύπαρξής του. Δυστυχισμένος αυτός που την χρησιμοποιεί κατά τρόπο μονομερή.
ΕΡΩΤΩΝ: Γιατί οι θρησκείες απαγορεύουν τη σεξουαλική πράξη;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Επειδή αρχικά ξέραμε τη χρήση αυτής της ουσίας, από όπου προέρχεται και η αγνότητα των μοναχών. Τώρα έχουμε ξεχάσει αυτήν την γνώση και παραμένει μόνο η απαγόρευση, η οποία προσελκύει στους μοναχούς ποσότητες συγκεκριμένων αναταραχών και ασθενειών. Κοιτάξτε τους ιερείς που γίνονται «χοντροί σαν γουρούνια» (η έγνοια για το φαγητό τους εξουσιάζει), ή είναι «αδύνατοι σαν διάβολοι» (και έχουν μέσα τους ελάχιστη αγάπη για το γείτονά τους) οι χοντροί είναι λιγότερο επικίνδυνοι και σίγουρα περισσότερο ευγενικοί.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 18:13
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση 2 Συνάντηση 7 »

Για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας ή άλλες απορείες σχετικά με την λειτουργία μας, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ομάδας του facebook "ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Δημήτρη Λεοντσίνη


Αν δεν είστε μέλος σας προτείνουμε να γίνετε.


find us on facebook

Τι είναι το "Ινστιτούτο Γκούρτζιεφ Ελλάδος"

Το Ινστιτούτο Γκουρτζιεφ Ελλάδος προσπαθεί να συνεχίσει την  "Εργασία στον Εαυτό", όπως αυτή μεταδίδεται από τους αμέσους μαθητές του Γεωργίου Γκούρτζιεφ...

περισσότερα...