find us on facebook

Συνάντηση 9

ΕΡΩΤΩΝ: θα ήθελα να ρωτήσω για την Εργασία και την κόπωση. Μου φαίνεται ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των (θεληματικών) προσπαθειών της Εργασίας και των αυτόματων προσπαθειών. Η εξωτερική εργασία παίρνει την ενέργειά μας; Η εσωτερική Εργασία αντιθέτως, πρέπει να συσσωρεύει ενέργεια, όμως συμβαίνει το αντίθετο. Κάποιος κουράζεται πολύ, χάνοντας την ενέργειά του.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Και εν το μεταξύ, να μπορείτε να την διατηρήσετε. Συνειδητά, να καταναλώνετε την ηλεκτρική ενέργεια που έχετε στο σώμα σας για να μετασχηματιστεί. Αυτή αποτελεί την ενέργειά σας. Δεν είναι το ίδιο είδος κόπωσης. Η κόπωση από την πραγματική Εργασία έχει ένα μέλλον, κοπιάζεις, αυτό θα σου δώσει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα επαναφορτίσει τον συσσωρευτή σου. Και αν συνεχίζεις, συσσωρεύεις μια ουσιαστική ενέργεια και γεμίζεις τον ενεργειακό σου συσσωρευτή . Όσο πιο πολύ κοπιάζεις, τόσο περισσότερο ο οργανισμός σου μετασχηματίζει αυτήν την εκλεπτυσμένη ουσία.
ΕΡΩΤΩΝ: Η κόπωση είναι ευνοϊκή ή όχι, στις προσπάθειες της συγκέντρωσης;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αν είναι συνηθισμένη κόπωση, δεν αξίζει να γίνει η προσπάθεια. Τούτο εξαρτάται από την κατάσταση του συσσωρευτή. Δεν θα είσαι σε θέση να κάνεις ούτε τα συνηθισμένα πράγματα. Θα χάσεις τις ζωτικές δυνάμεις σου. Αλλά για ένα άλλο είδος κόπωσης, υπάρχει ένας άλλος νόμος: όσο περισσότερο δίνεις, τόσο περισσότερο θα λάβεις.
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω παρατηρήσει ότι το πρωί όταν είμαι ξεκούραστος, δεν μπορώ να Εργαστώ. Το βράδυ, αντίθετα, μετά από όλη την κούραση της ημέρας, έχω περισσότερη επιτυχία.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Επειδή ένα μέρος σου είναι κουρασμένο και επειδή Εργάζεσαι χωρίς εκείνο το μέρος, Εργάζεσαι με ένα ή δύο κέντρα. Πρέπει να Εργαστείς και με τα τρία. Αν ένα κέντρο είναι κουρασμένο, δεν συμμετέχει στην Εργασία και δεν επιτυγχάνεις κανένα αποτέλεσμα. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να Εργαστείς καλύτερα τη νύχτα, αυτό είναι υποκειμενικό, δεν αξίζει τίποτα, είναι φτηνό.
ΕΡΩΤΩΝ: Μπορεί κάποιος να κοιμηθεί συνειδητά και να παραμείνει συνειδητός κατά τη διάρκεια του ύπνου.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Είναι δυνατό, αλλά όχι για σένα τώρα. Μπορεί κάποιος να θυμηθεί κάτι έτσι ώστε να μπει αυτό μέσα του αυτόματα. Αυθυποβολή. Κάποιος μπορεί να υποβάλει τον εαυτό του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πριν, πρέπει να είναι σε θέση να κοιμηθεί συνειδητά, πρέπει να έχει μια διαφορετική ποιότητα ύπνου. Υπάρχουν διαβαθμίσεις. Υπάρχουν τέσσερα είδη ύπνου. Μπορεί να κοιμηθεί κανείς ένα έκτο, ένα τέταρτο, κατά το ήμισυ η ολοκληρωτικά. Εξαρτάται από το ποια ήταν η κατάσταση ξύπνιου. Εάν ονειρεύεσαι ενώ κοιμάσαι, κοιμάσαι μόνο κατά το ήμισυ. Τότε χρειάζεσαι επτάμιση ώρες ύπνου. Εάν δεν ονειρεύεσαι, τεσσερισήμισι ώρες είναι αρκετές. Είναι η ποιότητα που είναι σημαντική. Κοιμάσαι επτάμιση ώρες. Χρειάζεσαι δύο ώρες για να χαλαρώσεις τη νύχτα, δύο ώρες για να επανασυνδεθείς πάλι το πρωί. Αυτό σου αφήνει τρεισήμισι ώρες του ύπνου. Δεν χαλαρώνεις συνειδητά, αλλά αυτόματα και αυτό παίρνει χρόνο. Μπορείς να χαλαρώσεις συνειδητά μέχρι να κοιμηθείς, ενώ από την άλλη καθιερώνεις την απαραίτητη σχέση μεταξύ του σώματός σου και της συνείδησής σου. Το πρωί όταν ξυπνάς, κάνε το ίδιο πράγμα. Κάνε ένα πρόγραμμα αμέσως, απεικονίζοντας, προτείνοντας στον εαυτό σου τον τρόπο με τον οποίο είσαι αποφασισμένος να περάσεις την ημέρα. Κάνε την ίδια Εργασία για την οποία έχεις σκεφτεί. Η δραστηριότητά σου θα διπλασιαστεί. Κάνε ένα πραγματικό πρόγραμμα, όχι μια φαντασίωση. Πρέπει να δημιουργήσεις την συνήθεια. Μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο σιγά-σιγά. Τίποτα δεν συμβαίνει με τη μία. Άλλαξε την ποιότητα του ύπνου σου. Κάνε στον εαυτό σου ένα καλό κρύο τρίψιμο πριν κοιμηθείς. Όταν πηγαίνεις για ύπνο, προσευχήσου για τους κοντινούς σου ανθρώπους που είναι νεκροί. Αυτά τα πράγματα είναι μια καλή προετοιμασία για τον ύπνο. Διαφορετικά, θα συνεχίσεις τα όνειρα και τις φαντασιώσεις σου το βράδυ. [Δύο από τους παρόντες λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις Πέμπτες, την ημέρα των συναντήσεων για ερωτήσεις και απαντήσεις. [Ο κ. Gurdjieff απευθύνεται σε κάποιον τρίτο.]
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αυτό συμβαίνει και σε σένα γιατρέ;
ΕΡΩΤΩΝ: Όχι, μόλις κλείσω τα μάτια μου, κοιμάμαι.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Καλά, ο καθένας δεν είναι ξάδελφος όπως εσύ. Και ξέρεις τι ονομάζω ξάδελφο του ανθρώπου. (την αγελάδα.)
ΕΡΩΤΩΝ: Πώς μπορεί κάποιος να αποκτήσει αποταύτιση;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Πρέπει να έχει ένα ιδανικό. Δημιούργησε ένα ιδανικό για σένα. Αυτό θα σε σώσει από τις αυτόματες συνδέσεις. Σκέψου για αυτό συνειδητά και αυτόματα αυτό θα αυξηθεί και θα διαμορφώσει ένα κέντρο βαρύτητας.
ΕΡΩΤΩΝ: Δεν είναι ευκολότερο κάποιος, να αποταυτιστεί από τα υλικά πράγματα απ' ότι από τα συναισθήματα;
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Όλα έχουν την ίδια αξία. Συνδέεσαι είτε με το ένα κέντρο, ή με το άλλο. Πρέπει να το δεις μ’ αυτόν τον τρόπο, χωρίς να το φιλοσοφείς. Δεν έχεις ούτε ένα ιδανικό, ούτε σοβαρό στόχο. Είσαι ένας μηχανισμός. Πρέπει να έχεις επαφή με κάτι, αλλά εσύ δεν έχεις επαφή με τίποτα. Έτσι όλα έχουν επαφές με σένα- είσαι σκλάβος. Πρέπει να συνηθίσεις τον εαυτό σου να προετοιμαστεί για την Εργασία. Ένα ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πρέπει να το αφιερώνεις για να Εργαστείς. Να μη κάνεις τίποτα άλλο. Θυσίασε το αυτό. Και εάν δεν μπορείς να Εργαστείς ακόμα, μην κάνεις τίποτα. Να σκέφτεσαι την Εργασία. Να διαβάζεις κάτι που συνδέεται με την Εργασία. Και να επιτρέπεις όλους τους συνειρμούς που συνδέονται με την Εργασία να ρέουν. Αυτό δεν είναι ακόμα Εργασία. Αλλά καθορίζεις έναν χρόνο στον οποίο το μέλλον θα εξασφαλιστεί για την Εργασία. Προετοιμάζεις το έδαφος. Αφιέρωσε αυτή την ώρα στην Εργασία. Δέξου την ιδέα ότι ένας ορισμένος χρόνος πρέπει να αφιερωθεί για την Εργασία. Και αν ένας στόχος σου δίνεται, ή αν δίνεις εσύ έναν στον εαυτό σου, θα το κάνεις κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχεις καθορίσει ήδη για αυτό. Έτσι θα γίνει ο χώρος. Η κατανόηση στον άνθρωπο προκύπτει από την πράξη. Θα δεις το αποτέλεσμα που θα σου φέρει αυτό.

Λες ότι Εργάζεσαι. Νομίζεις ότι Εργάζεσαι. Αλλά κανένας δεν Εργάζεται εδώ ακόμα. Όλο αυτό είναι μόνο παιχνίδι παιδιών. Είναι λίγο καλύτερο από το γαργαλητό. Στην πραγματική εργασία, ο ιδρώτας από το μέτωπο, τρέχει ακόμη και από τις φτέρνες.
ΕΡΩΤΩΝ: Όταν συναντώ τους ανθρώπους που κάπως ενδιαφέρονται για αυτές τις ερωτήσεις, ή ανησυχούν για αυτό το θέμα, μόλις τους δίνω τη λίγη εμπειρία που έχω, όλα αυτά που έχω μάθει εδώ εξασθενούν και κατόπιν αισθάνομαι μικρότερος.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Εδώ υπάρχει ένας κανόνας, εδώ η ζωή μας είναι εξαιρετική. Τι λέμε εδώ, τι κάνουμε, κανένας δε πρέπει να ξέρει.
ΕΡΩΤΩΝ: Μα εγώ δεν λέω τίποτα από αυτά που κάνουμε.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Αλλά αυτός ο κανόνας αφορά επίσης τις ιδέες. Ότι σε ενδιαφέρει εξασθενεί αν το δίνεις σ’ άλλον και αισθάνεσαι κενός. Κράτησε τις νέες ιδέες για τον εαυτό σου. Στη ζωή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ιδέες ως όργανα. Αλλά χωρίς να ταυτίζεσαι. Όλα σου βγαίνουν με τις λέξεις σου.
ΕΡΩΤΩΝ: Σκέφτομαι ότι ωθούμαι από το συναίσθημα ανωτερότητάς μου και γι’ αυτό το κάνω.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Θα σου πω κάτι άλλο. Έχεις μια αδυναμία την οποία όποιος Εργάζεται μαζί μου πρέπει να καταστρέψει. Πιστεύεις. Δεν πρέπει ποτέ να πιστεύεις. Πρέπει να τ’ αμφισβητείς όλα, να μην δέχεσαι τίποτα που δεν μπορείς να αποδείξεις, όπως δύο και δύο κάνουν τέσσερα. Η πίστη δεν μετρά, δεν αξίζει τίποτα. Πιστεύεις, ταυτίζεσαι και επιθυμείς να δώσεις την πίστη σου με τις εκπορεύσεις σου. Ταυτίζεσαι, δίνεις όλη την ενέργειά σου. Αν δεν πιστεύεις, αν παραμένεις αρκετά αμερόληπτος, στην επιθυμία να διαβιβάσεις κάτι σε κάποιο, το κάνεις σαν τους προσφέρεις μια υπηρεσία. [Σε κάποιο άλλο]: Το έχεις νιώσει αυτό;
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω παρατηρήσει ότι ένας χάνει ότι έχει, αν το ρίξει σε άλλους.
ΕΡΩΤΩΝ: Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορώ να μ’ εμποδίζω στο να χρησιμοποιώ τις δυνάμεις που μου δίνονται από την εργασία προκειμένου να είμαι ανώτερος με τους ανθρώπους που συναντώ.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Είσαι μικρό πρόσωπο. Μια πτυχή σου έχει αυξηθεί. Έξι ακόμα πρέπει επίσης να αυξηθούν. Μετά από αυτό, μπορείς να φαντάζεσαι ότι δεν είσαι όπως άλλοι. Δεν πρέπει να ξεχάσεις ότι το πρώτο πράγμα να θυμάσαι, είναι η μηδαμινότητα σου. Έχεις πολλή φαντασία. Αν έχεις τη γνώση της μηδαμινότητας σου, αυτή η ιδέα του εαυτού σου θα σου δείξει καλύτερα ότι άλλοι σ’ έχουν ξεπεράσει.
ΕΡΩΤΩΝ: Όταν είμαι μόνος, ή με ουσιαστικούς ανθρώπους, βλέπω τη μηδαμινότητα μου. Το ξεχνώ όταν είμαι με μέτριους ανθρώπους.
ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ: Θα σας δώσω μια Εργασία. Εργάσου πάνω σ’ αυτό. Αναγνώρισε την αδυναμία σου και Εργάσου. Αν συναντήσεις εμπόδια στον δρόμο, θα σε υποστηρίξω με τις διορθώσεις μου.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 18:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνάντηση 6 Συνάντηση 5 »

Για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας ή άλλες απορείες σχετικά με την λειτουργία μας, επικοινωνήστε με τον διαχειριστή της ομάδας του facebook "ΓΚΟΥΡΤΖΙΕΦ ΑΝΑΖΗΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Δημήτρη Λεοντσίνη


Αν δεν είστε μέλος σας προτείνουμε να γίνετε.


find us on facebook

Τι είναι το "Ινστιτούτο Γκούρτζιεφ Ελλάδος"

Το Ινστιτούτο Γκουρτζιεφ Ελλάδος προσπαθεί να συνεχίσει την  "Εργασία στον Εαυτό", όπως αυτή μεταδίδεται από τους αμέσους μαθητές του Γεωργίου Γκούρτζιεφ...

περισσότερα...